ISØRE TINGE: VERDENS FØRSTE PARLAMENT - I ODSHERRED



DEN 29. JUNI:

Verdens første parlament lå her i Odsherred!  Nå, det vidste du nok ikke??!!

Så må du hellere få historien. Det går tilbage til den del af vor fortid, hvor vi desværre ikke har så mange kilder, dvs. fra før 1200-tallet.  Det kalder man for-historisk tid.  Og det man mener at vide, kalder man ofte SAGN.  Det betyder ikke, at det nødvendigvis er løgn. Det kan sagtens være sandt. Eller et sted midt imellem 😊   Et sagn kan være baseret på mange ”kilder”.  Det kan være overlevering. Det vil sige, at slægtled har fortalt det til det næste slægtled.  Det var den måde, historier blev videregivet i gamle dage, f.eks. meget af indholdet af de berømte islandske sagaer.  Det kan også være skrevet ned på et senere tidspunkt, hvor skriverkarlen havde hørt det gennem overleveringen.

Dagens historie om verdens første parlament kommer fra en sådan skriverkarl.  Og ikke en helt almindelig af slagsen.  Han hed Saxo ( på dansk: Sakse ) – med det latinske tilnavn Grammaticus ( ”den lærde” ).  Han var assistent for ærkebiskop Absalon (Københavns grundlægger) i 11-1200 tallet.   Han skrev på Absalons befaling det første store værk om danskernes historie langt tilbage til tiden.  Værket blev skrevet på formfuldendt latin og hed: GESTA DANORUM.  Det betød:  Danernes Bedrifter.  Det var på ialt 16 bind og blev skrevet i årene 1190-1208.   Først i 1575 udkom der en fuld dansk oversættelse:  Anders Sørensen Vedel:  DEN DANSKE KRØNIKE.    Senere – også i nyere tid – er der udkommet nye udgaver af det store værk.

Nu til dagens historie – i høj grad baseret på Saxo’s beskrivelse:

Ved indsejlingen fra Kattegat til Isefjorden lå der to små øer, hvor stederne Nakke og Nørrevang ligger i dag.  Stedet hed derfor ISØRE. Det hed landsbyen helt frem til omkring 1300, hvor det blev omdøbt til RØRVIG ( fordi der kunne høstes meget tagrør på stedet ).   ISØRE var samlingssted for kongens flåde.   Og så var det her, man samledes fra hele landet for at vælge landets konge.  Saxo beskriver i maleriske vendinger, hvordan de forsamlede i flere dage diskuterede og råbte i munden på hinanden om, hvem der skulle være deres næste konge.  Gevaldige mængder mjød hjalp altid på den gode stemning.  Når man så havde sovet rusen ud, stod man op og valgte kongen.  Det gjorde man ifølge Saxo helt tilbage fra omkring 500-tallet.  Han nævner ved navns nævnelse valget af kong Harald Hen i 1074 og af kong Niels i 1104.   Drabelige begivenheder, hvor udfaldet slet ikke var givet på forhånd. Og det var på den tid ikke utænkeligt, at en stor uenighed endte med en eller flere begravelser!

Dette Isøre Ting blev i løbet af 1200-tallet afløst af DANEHOFFET i Nyborg.

Men hvordan kan ISØRE TING være verdens ældste parlament?  Islændingene påstår, at det er deres ALTING på Thingvallirsletten.  Ingenlunde 😊   Altinget er inspireret fra det norske GULATING.  Og dét er inspireret af ....   ISØRE TINGET.  Dette er ifølge denne beretning mindst 300 år ældre end Altinget.

Hvor nøjagtig var det så, at de brave mænd mødtes på ISØRE for at holde tinge?  Man er ikke helt sikker på det helt præcise sted.  Men kyndige folk holder på, at centrum af Tinget var på Mårbjerg uden for Nakke.

Derfor har man i 1949 på dette sted rejst den såkaldte KONGESTEN.  Den er på ca. 50 tons og blev fragtet dertil fra sit fundsted på en mark af Falck.  I folkemunde blev stenen dengang kaldt ”Pip-stenen”, fordi folk syntes, at projektet var det rene pip.

Adressen på stenen er:  Langesøvej 25, 4581 Rørvig.

Her er et foto af , hvordan man forstiller sig, at ISØRE TINGET fandt sted - og af KONGESTENEN:



Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !