HANSEFORFUNDET - HVAD VAR DET


DEN 18. JUNI:

I dag kører vi mod Danmark for at nyde sommeren ved de danske kyster.  På vejen gør vi de to første dage stop i den nordtyske hanseby STADE. Den ligger 45 km sydvest for Hamburg og har ca. 200.000 indbyggere.  Byen nævnes første gang i historien i 935.   Og den var en del af det store Hanseforbund.

Hvad var HANSEFORBUNDET?   Det var et stort net af nordeuropæiske byer, især tyske.  Det opstod i 1200 tallet med det rige Lübeck som centrum. Navnet kommer af det gamle tyske ord hanse, der betyder gruppe eller handelsforbund.  Det bestod i sine velmagtsdage af ca. 70 aktive byer som medlemmer og andre 100 byer som passive deltagere. Dets formål var at fremme handelen mellem byerne og med omverden. I starten var det især salt- og sølvhandel.   Samtidig var det også et forsvarssamarbejde.

Forbundet havde i perioder stort set monopol på al handel i Nordeuropa. Det havde kontorer bl.a. i Bergen i Norge, i Brügge i Belgien og i Riga i Baltikum.

Danmark ( eller rettere Danmark-Norge ) var ofte i krig med hanseforbundet.  Og i fattige tider lånte dobbeltmonarkiet også penge hos det rige forbund.

Hanseforbundet varede fra 1200 tallet helt til 1862.

Stade var en af de 70 aktive hansebyer.  Den vil vi nu inspicere

Her er et billede fra centrum i den gamle by:



Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !