EUROPAs GENREJSNING: SE PÅ MARSHALL-PLANEN


DEN 26. JUNI:

Der snakkes og skrives meget i disse tider om, hvordan Europa skal hive sig selv op ved håret efter den omfattende corona-krise. Alle er enige om, at der skal en helt særlig indsats til. Det er bl.a. blevet sagt, at ”der er behov for en særlig Marshall Plan” for at hjælpe de europæiske lande, der er hårdest ramt.

Hvad var Marshall Planen?  Det var et kæmpe hjælpeprogram, som USA satte i værk i 1948 for at hjælpe Europa på fode igen efter 2. verdenskrig. Programmet varede i fire år – fra 1948-52.  Det var på godt 12 milliarder dollars. Det svarer til 129 milliarder dollars i 2020 – eller 860 milliarder kr.  Langt de fleste af pengene var gaver, der ikke skulle betales tilbage.  Ialt 16 europæiske lande sagde ja tak til at være med, herunder Danmark.  Danmark modtog ialt ca. 7 milliarder kr.  De blev især brugt til indkøb af maskiner til landbruget.

Disse mange penge blev givet med en del vigtige betingelser såsom:  De europæiske lande skal gradvist afskaffe handelshindringerne imellem sig. De skal starte et samarbejde imellem sig. Det blev til organisationen OEEC ( Organisation for European Economic Cooperation ).

Planen blev kaldt Marshall Planen – efter den daværende amerikanske udenrigsminister George Marshall ( 1880-1959 ). Han havde i 1947 foreslået denne plan. Han havde en fortid som amerikansk general. Han var hærchef under hele 2. verdenskrig.  I 1953 fik han Nobels Fredspris for planen.   Egentlig hed programmet European Recovery Program ( Europæisk Genopbygnings Program ).

Hvorfor gav USA denne saltvandsindsprøjtning til Europa? Det gjorde man af flere grunde.  Dels fordi USA ønskede at gøre Europa stærkt og købedygtigt igen. Og dels fordi man – af gode grunde – anså et svækket Europa med intern uro som et let bytte for Stalins aggressive kommunistiske Sovjetunion. 

Hvorfor er alt dette særdeles relevant i dagens situation?  Fordi vi på mange måder er i samme situation i dag. Ikke i forhold til USA, men internt i Europa.  Vi skal have fuld gang i økonomien og fremgangen i Europa.  Og vi skal forhindre, at økonomisk kaos og uro i en række lande fører til politisk ekstremisme såsom populisme og nationalisme.  Det har vi allerede set mere end nok af.

Derfor har EU Kommissionen støttet af de fleste EU medlemslande foreslået et lignende stort hjælpeprogram.  Et Recovery Programme for Europe. En hjælp givet på klare betingelser. Ikke nogen blanco-check. Og en hjælp, der er en blanding af gaver og lån.

Der er meget lærdom at hente fra Marshall planen i sin tid.  Ikke mindst for de få lande, der endnu ikke har det politiske mod til at være solidariske nok til at indse, at sådanne hjælpeprogrammer er til stor fordel for ALLE.  Ting tager tid. Også at få politisk mod.  Men jeg er sikker på, at det nok skal lykkes – også i dagens situation.

Foto af udenrigsminister George Marshall:



Comments

Popular posts from this blog

HUGUENOTTERNE - HVEM VAR OG ER DE ?

DAGEN I DAG: 4. AUGUST: OM EU-27 - HVEM ER DE EGENTLIG

MERE OM BISMARCK...