OM KONTRAFAKTISK HISTORIE - HISTORIE OM DET, DER IKKE ER SKET


DEN 26. MAJ:


I dag vil jeg vove mig ind på et emne, hvor jeg risikerer at få ørerne i maskinen. Ikke mindst fra mine to sønner, der begge er historikere.  Jeg vil nemlig gerne skrive lidt om noget, der slet ikke er sket!


Dette er hvis nu...  historieskrivning. Nogen kalder det også alternativ historie. Altså forsøg på at beskrive, hvad der kunne være sket, hvis det, der skete, ikke var sket. Det kaldes også Kontrafaktisk historie.  Altså historien om det, der ikke skete.

Du kan starte med dig selv.  Hvad kunne der være sket, hvis din kone nu ikke havde valgt dig i sin tid?  Eller hvis du havde valgt at lave noget helt andet? Eller hvis de gange, hvor du har været tæt på en ulykke, var gået anderledes?  Ens liv er fyldt til bristepunktet med tilfældigheder. 

Prøv at stoppe op et øjeblik og tænk på 3 konkrete tidspunkter i dit liv, hvor det meget nemt kunne være gået helt anderledes.  

Det er det samme med historien.  Lad os tage nogle få eksempler:

Hvis nu Sverige i 1659 havde erobret København og dermed siddet på hele Danmark? Det var var meget, meget tæt på. Eller hvis Påskekrisen i 1920 var gået anderledes? Som Thorvald Stauning dengang sagde:  Hvis dette ikke er statskup, så er det i hvert fald statsfup!   Eller hvis nu grundlovsændringen i 1953 ikke var blevet vedtaget? Den faldt ved en folkeafstemning i 1939.   Så var arveprins Knud og hans sønner blevet konge i Danmark.  Hvad ville det mon have betydet for monarkiet i Danmark? 

Og går man ud i den store verden, er mulighederne utallige:   Hvis nu Napoleon havde vundet i sin tid?  Som en engelsk historiker  sagde for nogle år siden: Så ville de engelske tog måske være gået til tiden!  Eller hvis nu ikke den serbiske student Gavril Princip havde skudt den østrig-ungarske tronarving i 1914? Eller hvis nu Hitler var blev dræbt som tysk soldat i Vestflanderen under 1. verdenskrig?  Eller hvis nu romerne ikke var blevet slået i Varus-slaget ved Osnabrück i år 9 e.Kr.?  Så ville romerne måske været nået frem over hele Europa.

Det er en slags spekulativ historieskrivning. Der er ingen rigtige kilder, der kan bruges som baggrund. På den anden side er der seriøse historikere, der tillægger den en vis betydning. Også mange forfattere har beskæftiget sig med den. Deres bidrag har måske nu og da nærmet sig science fiction.   Der er også lavet film inden for kontrafaktisk historie.

Denne form for historie har inspireret mange til at skrive bøger, essays, fremstidsromaner, og meget andet.

Der findes faktisk en oversigt over 3.400 af den slags:  http://www.uchronia.net/  

Om ikke andet, så kan det være med til at fodre og stimulere ens fantasi og forestillingsevne 😊

Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !