OM BØGER, BOGHANDLER OG BOGBYER


DEN 31. MAJ:



I dag skal handle om kultur.  Nærmere betegnet om BØGER og deres betydning.  Mit udgangspunkt er, at her kan vi alle lære noget meget vigtigt af Frankrig.



Franskmændene betragter bøger som livsvigtige kulturelle vitaminfyldte værker, der er lige så vigtige for nationens overlevelse og velbefindende som mad og frikke.  Eller som præsident Mitterrand engang sagde: Mennesket mister kontakten med virkeligheden, hvis det ikke er omgivet af bøger.  Det er på en måde en fortsættelse af gamle, romerske Cicero, der engang skrev:  Hvis et menneske har en dejlig have og et stort bibliotek, så behøver det ikke mere!



Denne grundlæggende holdning til bøger betød straks fra corona-krisens begyndelse, at den franske regering meddelte, at boghandler og aviskiosker var livsvigtige erhverv, som ikke bare fortsat måtte holde åbent, men burde gøre det.   Det skete – selv om en del senere lukkede på grund af smittefaren for personalet.

Til gengæld eksploderede Amazon’s kontaktfri, on-line salg af bøger under krisen.



Hvad gør myndighederne for at holde liv i boghandler og bogsalg?  Det gør de f.eks. ved, at momsen på bøger er 5% ( modsat 25% i Danmark ).  Det gør man også ved at opkøbe eller ekspropriere lejemål i stueetagen i bygninger og derefter leje dem billigt ud til boghandelere.   Og så stimuleres bogsalget af, at alle – ofte også fattige og hjemløse – har for vane hele tiden at være optaget af at læse bøger, og ikke bare letbenede bøger.  Franskmændene kan deres klassikere.



Naturligvis er markedet for bøger med en befolkning på 67 millioner i sig selv stort og giver mulighed for større oplag og dermed lavere priser pr. bog end i et lille sprogområde som Danmark.  Men det er en målsætning, at bøger skal være til at betale – normalt op til 20 € ( 150 kr. ) pr. bog mod ofte 300-400 kr. i Danmark.

Man kan også se den særlige situation på antallet af boghandler.  I Danmark er antallet halveret siden 1970erne, så der i dag er omkring 300 boghandler i landet. Alene i Paris er der i dag over 400 – et tal, der er stabiliseret.



Hvad kan man så gøre f.eks. i Danmark for at gøre bogen mere populær og dermed bedre solgt?  Én vej frem er at sætte momsen stærkt ned.  En anden er at gøre noget særligt for at støtte boghandlere og gøre livet lettere for dem.  Og en tredje måde kunne være at stimulere interessen for bøger – ikke bare for at have dem, men også for at læse dem.



Man ved, at omkring 90 % af alle bøger i verden er trykt siden 1960.  Man ved også, at vi allesammen har bøger, nogen har endda mange af dem.  En del er nok allerede læst, måske endda flere gange. Andre er tiden løbet fra – eller ens interesse er løbet fra dem. Det er en af grundene til, at der verden over er opstået BOGBYER. Det er byer eller landsbyer, hvor der er en eller flere butikker, der specialiserer sig i at sælge brugte bøger – og bøger fra forlagenes overskudslagre.  I Danmark er der mindst 5 aktive bogbyer med Skørping i Himmerland ( Bogby9520 ), Ingstrup ved Løkken, Ebeltoft, og Kalundborg i spidsen.  Og hvad der er interessant er, at boghandlere ofte er med i eller støtter disse bogbyer.   Prøv at slå op på de forskellige bogbyer på nettet. Du vil blive forbavset over omfanget af og kvaliteten i deres aktiviteter.



Der findes også en international organisation af bogbyer, inkl. en del også i Frankrig. Den hedder International Organisation of Booktowns:  http://www.booktown.net/ 



  noget sker der.  Og det er rigtigt godt 😊    Og stimulerende.   Vær med – både til at støtte bogen, boghandlerne og bogbyerne.  Så har du gjort noget godt – ikke mindst for dig selv 😊


Comments

Popular posts from this blog

HUGUENOTTERNE - HVEM VAR OG ER DE ?

DAGEN I DAG: 4. AUGUST: OM EU-27 - HVEM ER DE EGENTLIG

MERE OM BISMARCK...