EUs AKTIVITETER PÅ SUNDHEDSOMRÅDET


Den øjeblikkelige Corona pandemi har naturligvis også fået folk til at spørge, hvad EU gør for at hjælpe i denne meget alvorlige situation for alle 27 medlemslande.



Det korte svar er, at EU ikke har særlige beføjelser på sundhedsområdet. Og det har EU aldrig haft. Det valgte EUs grundlæggere, medlemslandene, at det skulle være et nationalt anliggende.  EU kan altså ikke vedtage forordninger og direktiver om sundhedsanliggender.  Og når EU ikke har juridisk hjemmel – som det hedder – til at tage direkte initiativer omkring sundhed, ja så kan det naturligvis heller ikke gøre det, selv om det i en krisesituation som i dag efter de flestes mening ville være meget logisk, at man gjorde det.



Når det er sagt, er det klart, at EU-landene kan og bør bruge deres tætte samarbejde til at koordinere deres indsats og initiativer. Det er også gjort i dette tilfælde. Den 13. februar holdt EU-landenes sundhedsministre et uformelt møde.  Stats- og regeringscheferne har også mødtes om krisen.  Og det gør de igen i morgen den 26. marts, på en videokonference, hvor hovedemnet er Corona / COVID-19 pandemien, og hvad man kan gøre sammen for at komme en løsning nærmere.



EU har allerede visse strukturer på plads, som naturligvis er meget aktive i disse koordineringer.  Det cypriotiske medlem af EU-Kommissionen, Stella Kyriakidis er ansvarlig for Sundhed og Fødevaresikkerhed.  Hun er uddannet psykolog.  Se vedlagte foto.   Og EUs agentur for forebyggelse og kontrol med smitsomme sygdomme, ECDC i Stockholm, er meget aktivt i at følge udviklingen, analysere resultaterne og give anbefalinger.  Se mere her:  https://www.ecdc.europa.eu/en     Dets leder er Dr. Andrea Ammon.  Hun er tysk og kommer fra det kendte Robert Koch Institut i Tyskland.  Se foto.  Og endelig har EU et agentur for medicin,  European Medicines Agency, der nu ligger i Amsterdam. Det analyserer og godkender alle nye medikamenter på alle EU landes vegne.  Se mere her:  https://www.ema.europa.eu/en    Det ledes af den italienske professor Guido Rasi.   Se foto.



Ud over at være hjælpsom med koordineringen mellem medlemslandene kan EU også bruge flere af sine mange instrumenter til at hjælpe mærkbart i den nuværende situation.    Her er nogle eksempler på, hvad der allerede er gjort:



1.     Kommissionen har på kort tid godkendt, at hvert land kan bryde de indgåede EU bestemmelser om statsbudgetternes udvikling.  Der er for alle brug for at bruge massiv øknomisk støtte for at holde samfundene i gang.  Det gælder både direkte økonomiske tilskud, garantier, lempelser af kreditmuligheder, osv.  Det krævede et EU-ja til både budgetændringer i hvert land og lempelser i statsstøttereglerne.  Danmark vard et første land, der indsendte ansøgning om dette.  Og Kommissionen svarede positivt i løbet af 24 timer.



2.     Man er den 17. marts blevet enige om at lukke EUs ydre grænser, foreløbig i 30 dage. Dette skal hindre virus smitte i at komme ind udefra.  Der arbejdes lige nu med at lave såkaldte grønne korridorer over disse grænser, så varer, medicin, etc. fortsat kan komme ind.  Det gælder også over de midlertidigt lukkede grænser mellem medlemslandene.  Forleden var der en 57 km lang kø af lastbiler ved den tysk-polske grænse.  Det vil man naturligvis undgå.



3.     EU har fra sine forskningsmidler ( Horizon 2020 ) bl.a. givet 80 mill € lån til en stor tysk fabrik, CureVac, i Tübingen, som arbejder på at udvikle en vaccine mod corona-virussen.  Den var den virksomhed, som Trump ifølge forlydender gerne ville have købt og reserveret for amerikanere.  Handelen blev ikke til noget, og virksomhedens direktør fratrådte med øjeblikkelig virkning efter et møde i Det Hvide Hus.



4.     EUs bank, Den europæiske Centralbank, i Frankfurt har lavet en særlig fond på 750 milliarder €. Den kan – for at støtte de europæiske økonomier – opkøbe europæiske værdipapirer.  Og præsident Christine Lagarde har sagt, at bankens støtte til økonomierne og Euro’en er ubegrænset.



Det er bl.a. fortsættelsen og videreudviklingen af disse tiltag, stats- og regeringscheferne skal tale om på deres virtuelle topmøde i morgen.  De skal også drøfte et nyt forslag fra deres formand, Charles Michel, om, at Europa bør oprette et egentlig Crisis Centre til at håndtere kriser som den nuværende.

Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF