Dagen I DAG: 3. August: SPORT - OG EUROPA

 

SPORT – MED EUROPA-STØTTE

I disse EM- og OL-tider må det være passende at dvæle lidt ved SPORT. Den giver glæde. Den giver oplevelser. Den giver følelsesudbrud. Den giver følelse af sammenhold.  Noget at være sammen om.  Den pirrer også til nationalfølelsen, når den er bedst. Og heldigvis meget sjældent til den modbydelige og aggressive nationalisme!    Tillykke til os allesammen med det !

Sport har også meget med Europa at gøre. Ikke bare på den måde, at EU-landene ofte samlet er dem, der får fleste medaljer ved de store sportsbegivenheder.  Men på et meget mere fundamentalt plan.  Jeg var selv i sin tid bl.a. direktør for EU-Kommissionens sportspolitik i fem år.  Det er nogle af mine bedste og mest givende år. Dels var sportslederne fra hele Europa nogle af de mest inspirerende at samarbejde med, ikke mindst lederen af den europæiske olympiske komite, belgieren Jacques Rogge. Men også fordi vi fik mange ting gennemført for sportsfolk. Lige fra nye regler for transfer af fodboldspillere til folks ret til at kunne se store sportsbegivenheder på public service TV og til skrappere regler mod doping og mod diskrimination.   Vi havde også et årligt EU Sports Forum, hvor vi over to dage samlede alt hvad der kunne krybe og gå af sportsledere, politikere, organisationsfolk og EU-folk for at diskutere, hvad EU kunne gøre bedre for også at hjælpe sportens verden.

Et af sportens største ønsker var at blive nævnt i EU traktaterne, så EU på denne måde blev forpligtet til at hjælpe og til at tage særlige hensyn til sportens vilkår.  Det lykkedes med EUs Lissabon-traktat fra 2009.  Dens artikel 6 er meget klar i spyttet om den sag, og som følge af dette er der nu også penge på EU budgettet til at stimulere sporten, især hvad uddannelse, sundhed og inddragelse af nye sociale grupper i sporten angår.

For tiden er det udmøntet i EUs 4. handlingsprogram for sport for årene 2021-24.

Alt dette er endnu et konkret resultat af EU-samarbejdet - et resultat, der nok er meget lidt kendt uden for sportens verden, måske endda også for lidt kendt inden for sporten !



 

Comments

Popular posts from this blog

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !