ANZAC - OG GALLIPOLI-KATASTROFEN 1915

DEN 27. APRIL:

I dag skal vi ud i verden. Helt til Australien. Dér fejrede man i forgårs, den 25. april, den årlige ANZAC DAY.  Det er til minde om de tusinder af australske soldater, der deltog og blev dræbt i 1. verdenskrig. ANZAC betyder Australian and New Zealand Army Corps.  Det var et fælles hær-korps, som Australien og New Zealand dengang opstillede og sejlede til Europa for at kæmpe på de allieredes side, dvs. sammen med englænderne og franskmændene og til sidst også amerikanerne.  De blev sejlet afsted fra Albany i det sydvestligste Australien, havde et træningsophold uden for Cairo i Egypten og fortsatte så til Europa.

Det første slag, korpset deltog i, fandt sted den 25. april 1915 i Gallipoli ( i Tyrkiet syd for Istanbul ). Det osmanniske Rige ( tyrkerne ) var i krigen på tyskernes side. Gallipoli-operationen gik derfor ud på at besætte hele området omkring Istanbul og Bosporus-strædet, så englænderne og franskmændene havde fri adgang til russerne, der var med i krigen indtil 1917 (hvor de overgav sig til tyskerne).  Projektet blev en kolossal fiasko for de allierede.  Australierne og new zealænderne blev landsat på et forkert sted, så de kunne mejes ned af de tyrkiske styrker. Mere end 8.000 australiere og 3.000 new zealændere døde i slaget. Og resten af korpset trak sig tilbage. Senere deltog ANZAC tropperne i kampene i Frankrig. Ialt omkring 60.000 australske og 17.000 new zealandske soldater blev dræbt i løbet af hele krigen.

Derfor har både Australien og New Zealand lige siden markeret kampene og tabene i 1. verdenskrig netop den 25. april.

Den store katastrofe ved Gallipoli fik iøvrigt også den umiddelbare konsekvens, at den ansvarlige britiske flådeminister, Winston Churchill, måtte gå af – og blev sendt til Flandern som oberst i den britiske hær.  Han overlevede som bekendt.

Mit barnebarn, min datter Cecilies datter, ANNA MARIA, bor sammen med sin familie i Perth i Vestaustralien.  De flytter nu til sommer fra Perth til Odense – men det er en anden sag.  Da Anna Maria i 2017 var 11 år, fik hver elev i hendes klasse til opgave at skrive et digt om ANZAC.

Her er Anna Marias digt. Jeg synes, det er et fantastisk digt af en 11-årig. Og hendes lærer var også så bejejstret, at han bad hende selv læse det højt for alle elever og lærere på skolen:

In a field of poppies, the smell of smoke still lies there,

think of the scars those soldiers bear.

The guns boomed while the soldiers hid in the trench,

all the while there is a terrible stench.

Coming from all the deathly diseases, above lurks all the evil.

Still in this field the memories lie,

as you think of all the Australians who died.

The ships that docked upon Gallipoli shore,

completely unaware that so many had died before.

Even the trip to Gallipoli was long and bad,

though they had no idea of the unpleasant surprise to be had. 

 

Anna Maria Ntoumani.  

Præsenteret af en meget stolt morfar 😊




Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !