EU VACCINATIONS CERTIFIKAT PÅ VEJ

DEN 22. MARTS:

Det nye EU VACCINATIONS CERTIFIKAT er på vej. Det kaldes EUROPEAN GREEN DIGITAL CERTIFICATE.  EU Kommissionen foreslog dets indførelse i sidste uge, og det foreslås, at det træder i kraft fra den 1. juni over hele EU.  Det afhænger naturligvis af de igangværende forhandlinger mellem de 27 EU-lande.

Formålet er ikke at genindføre den fri bevægelighed i EU.  Den er der nemlig allerede.  Den står klart og tydeligt i EU-traktaterne. Og den kan selv en pandemi ikke afskaffe. Men reglerne om den frie bevægelighed for alle EU-borgere overalt i EU har også nogle bestemmelser om, at der kan indføres midlertidige begrænsninger i den.  Der skal være klare grunde til sådanne begrænsninger, såsom epidemier, uroligheder, osv. Og de skal være midlertidige, dvs. begrænset til enå0 bestemt periode. Det er EU-Kommissionen, der har opgaven at kontrollere, at disse regler om undtagelser ikke misbruges af medlemslandene.

EU Vaccinations Certifikatet har til formål at sikre, at EU-borgere, der er vaccineret mod COVID-19, eller er testet negativ for meget nylig eller har været syge og er raske igen – og derfor har dannet anti-stoffer – kan undgå at blive ramt af de midlertidige restriktioner. Det kan være på rejser eller i andre gøremål i det offentlige rum.

Det er logik for dværge, at et sådant Vaccinations Certifikat bør laves i fællesskab. Hvis ethvert medlemsland ”købte en kanon og begyndte for sig selv” med sit eget nationale certifikat, ville det kun med unødvendigt besvær kunne bruges i andre lande.  Derfor har EU-Kommissionen nu lagt et meget konkret fælles forslag på bordet.

Hvad er det konkrete forslag? 

Certifikatet skal findes først og fremmest i digital form. Men hvis nogen ønsker det, kan de også få det i papirformat.  Det indeholder en sikker QR-kode med digital signatur både fra udstederen og fra den pågældende person.   QR betyder Quick Response ( Hurtigt Svar ). En sådan kode kan indeholde ca. 100 gange så meget information som en almindelig stregkode, og den kan aflæses af et mobilt apparat.    Certifikatet vil ifølge forslaget være udstedt på landets eget sprog + på engelsk. Det er gratis, og det kan udstedes af f.eks. hospitaler, testcentre, nationale sundhedsmyndigheder, m.fl.  Det vil være gyldigt i alle 27 EU lande.

Hvilke oplysninger vil Certifikatet indeholde?  Det vil indeholde navn, fødselsdato, besked om COVID vaccination ( hvor og hvornår), om tests vedkommende har fået foretaget, og for tidligere COVID-ramte om hvornår, og hvornår de er raskmeldte igen.

Med dette personlige certifikat i hånden, i de fleste tilfælde på sin mobiltelefon, kan man lynhurtigt checkes både i ens eget land og i andre EU-lande.

Hvorfor er et sådant Certifikat meget vigtigt?  Det er det både for de enkelte borgere, der på denne måde igen kan nyde godt af den frie bevægelighed – og for store dele af erhvervslivet, ikke mindst også turistindustrien, transportsektoren, m.v.

Nu må vi så håbe, at vore politikere ”forstår skriften på væggen” og sørger for, at forhandlingerne om initiativet foregår hurtigt og effektivt.  At man sætter en evt. lurende ”vaccine-nationalisme” hen i skammekrogen – og til alles bedste får taget denne fælles beslutning – og får den taget hurtigt.

Foto:



Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !