PARMENTIERS KARTOFFELFAD - HER ER OPSKRIFTEN

 

ET PAR HELT NYE LÆKKERIER FRA KØKKENSKRIVEREN

* * * * *

“En gastronomisk guldklump” var overskriften på en særdeles interessant artikel i Weekend Avisen for nogle uger siden. Og hvilken guldklump er der så tale om? Hverken mere eller mindre end den gode kartoffel, som vi igennem århundreder har spist med velbehag, men som vi i de sidste 20-30 år i høj grad har spist færre og færre af, og det er en stor fejl. Kartoflen er et fantastisk næringsmiddel fyldt med C-vitamin, jern og andre essentielle mineraler såsom kalium. En del gode B-vitaminer og ikke mindst gode fibre. Af en eller anden grund blev kartoflen pludselig fyret, vist nok på grund af kulhydratforskrækkelse og manglende køkkenkompetencer, som der står skrevet i artiklen. Så vidt jeg kan bedømme gav det anledning til den italienske pastas indmarch i det danske køkken, og Lasagne blev pludselig alle børns yndlingsret!! Noget skal derfor gøres for at gøre denne guldklump populær igen blandt danske børn og børnebørn.

Så her får I så alle franske børns yndlingsret “Hachis Parmentier”, som jeg er fuldstændig overbevist om også kan blive danske børns yndlingsret. Her har kartoflen nemlig hovedrollen og den er altså langt mere nærende end pastaen!! Læs lige lidt om kartofler kontra pasta på nettet, og I vil helt sikkert give mig ret i min påstand.

Der findes mange forskellige forslag til opskrifter på “Hachis Parmentier” på nettet. Her får I min version, som jeg har tilberedt flere gange til megen glæde familien.

 

PARMENTIERS KARTOFFELFAD MED HAKKET KØD

 

 

Ingredienser til kødlaget:

500 g hakket oksekød (gerne med lidt fedt)

1 mellemstort løg

1 stor gulerod

2 fed hvidløg

1 tsk tørret timian

1 spsk tomatpuré

½ dl vand/bouillon

1 dåse cherry tomater

 1 spsk olivenolie

*

Til kartoffelmosen:

500 g kartofler

1,5 dl mælk eller halvt mælk - halvt fløde

50 g smør

salt, peber, og reven muskatnød

75 g revet gruyere eller en anden god smelteost

*

Tilberedning:

1.     Riv guleroden groft og lad den snurre allerførst i olivenolien i nogle minutter. Imens hakkes løget groft og hvidløg knuses og kommes derefter på panden til guleroden. Lad det snurre nogle minutter og kom så kødet ved. Del kødet godt op og lad det snurre med ved middelvarme  ca. 10 minutter. Tilsæt timian, tomatpuré, salt og peber og tilsæt væden, som ikke skal koge bort, og således er det franskmændene kalder farsen klar.

2.     Skræl kartoflerne og skær dem i halve eller kvarte stykker (skær dem ikke for småt, så bliver de let udvandede), og kog dem MED salt til de er møre 20-30 minutter. Hæld vandet fra, damp dem lidt tørre over det varme blus og tag gryden fra varmen. Mos kartoflerne til en god fast mos og tilsæt fløde/mælk og smør og smag til med salt, peber og muskatnød. Brug IKKE piskeris, så bliver mosen for slap, men benyt et såkaldt mosejern som vist her på billedet. Jeg bruger ALDRIG piskeris til min mos, men benytter det viste redskab.

3.     Tag et ovnfast fad med høj kant og gnid det først med et overskåret hvidløgsfed og smør derefter fadet med lidt olivenolie eller smør. Læg “farsen” i bunden og tryk den godt flad. Læg de små cherry-tomater på kødet UDEN saft  (den kan gemmes til næste gangs tomatsovs) og stryg så kartoffelmosen fladt ud over kødet. Drys med den revne ost.

4.     Sæt fadet i en forvarmet ovn ved 180 grader i 20-30 minutter. Denne temperatur og tid forudsætter at både “fars” og mos er varm fra starten.

Liselotte Thøgersen  -  lilo25thogersen@gmail.com

LISELOTTES KØKKENSKRIVER

 


Comments

Popular posts from this blog

DANSKTALENDE ROBERT HABECK - MULIG KOMMENDE TYSK FORBUNDSKANSLER

DEN 2. OKTOBER 1972: FESTDAG FOR DANSK TILSLUTNING TIL EF

DET DANSKE SPROG KAN VÆRE MEGET DRILSK !