PARMENTIERS KARTOFFELFAD - HER ER OPSKRIFTEN
ET PAR HELT NYE
LÆKKERIER FRA KØKKENSKRIVEREN
* * * * *
“En gastronomisk guldklump” var overskriften på en
særdeles interessant artikel i Weekend Avisen for nogle uger siden. Og hvilken
guldklump er der så tale om? Hverken mere eller mindre end den gode kartoffel,
som vi igennem århundreder har spist med velbehag, men som vi i de sidste 20-30
år i høj grad har spist færre og færre af, og det er en stor fejl. Kartoflen er
et fantastisk næringsmiddel fyldt med C-vitamin, jern og andre essentielle mineraler
såsom kalium. En del gode B-vitaminer og ikke mindst gode fibre. Af en eller
anden grund blev kartoflen pludselig fyret, vist nok på grund af
kulhydratforskrækkelse og manglende køkkenkompetencer, som der står skrevet i
artiklen. Så vidt jeg kan bedømme gav det anledning til den italienske pastas
indmarch i det danske køkken, og Lasagne blev pludselig alle børns
yndlingsret!! Noget skal derfor gøres for at gøre denne guldklump populær igen
blandt danske børn og børnebørn.
Så her får I så alle franske børns yndlingsret “Hachis
Parmentier”, som jeg er fuldstændig overbevist om også kan blive danske børns
yndlingsret. Her har kartoflen nemlig hovedrollen og den er altså langt mere
nærende end pastaen!! Læs lige lidt om kartofler kontra pasta på nettet, og I
vil helt sikkert give mig ret i min påstand.
Der findes mange forskellige forslag til opskrifter på
“Hachis Parmentier” på nettet. Her får I min version, som jeg har tilberedt
flere gange til megen glæde familien.
PARMENTIERS
KARTOFFELFAD MED HAKKET KØD
Ingredienser
til kødlaget:
500 g hakket
oksekød (gerne med lidt fedt)
1 mellemstort
løg
1 stor gulerod
2 fed hvidløg
1 tsk tørret
timian
1 spsk
tomatpuré
½ dl
vand/bouillon
1 dåse cherry
tomater
1 spsk olivenolie
*
Til
kartoffelmosen:
500 g kartofler
1,5 dl mælk
eller halvt mælk - halvt fløde
50 g smør
salt, peber, og
reven muskatnød
75 g revet
gruyere eller en anden god smelteost
*
Tilberedning:
1. Riv guleroden
groft og lad den snurre allerførst i olivenolien i nogle minutter. Imens hakkes
løget groft og hvidløg knuses og kommes derefter på panden til guleroden. Lad
det snurre nogle minutter og kom så kødet ved. Del kødet godt op og lad det
snurre med ved middelvarme ca. 10
minutter. Tilsæt timian, tomatpuré, salt og peber og tilsæt væden, som ikke
skal koge bort, og således er det franskmændene kalder farsen klar.
2. Skræl
kartoflerne og skær dem i halve eller kvarte stykker (skær dem ikke for småt,
så bliver de let udvandede), og kog dem MED salt til de er møre 20-30 minutter.
Hæld vandet fra, damp dem lidt tørre over det varme blus og tag gryden fra
varmen. Mos kartoflerne til en god fast mos og tilsæt fløde/mælk og smør og
smag til med salt, peber og muskatnød. Brug IKKE piskeris, så bliver mosen for
slap, men benyt et såkaldt mosejern som vist her på billedet. Jeg bruger ALDRIG
piskeris til min mos, men benytter det viste redskab.
3. Tag et ovnfast
fad med høj kant og gnid det først med et overskåret hvidløgsfed og smør
derefter fadet med lidt olivenolie eller smør. Læg “farsen” i bunden og tryk
den godt flad. Læg de små cherry-tomater på kødet UDEN saft (den kan gemmes til næste gangs tomatsovs) og
stryg så kartoffelmosen fladt ud over kødet. Drys med den revne ost.
4. Sæt fadet i en
forvarmet ovn ved 180 grader i 20-30 minutter. Denne temperatur og tid
forudsætter at både “fars” og mos er varm fra starten.
Liselotte Thøgersen
- lilo25thogersen@gmail.com
Comments